top of page

HACCP er en forkortelse for «Hazard Analysis (and) Critical Control Point» som på norsk betyr «Fare- og risikoanalyse (og) kritiske kontroll punkter».

Systemet er et internasjonalt anerkjent system for fareanalyse og risikovurdering innenfor næringsmiddelindustrien. Ved hjelp av systemet kan farer for sluttbrukers (forbrukers) helse påvises og vurderes på en systematisk måte.

 

I Norge er vi kjent med begrepet IK-mat som er et internkontrollsystem som alle næringsmiddelvirksomheter er forpliktet til å ha. Dette kravet er godt innarbeidet i de fleste virksomheter, og er regulert gjennom internkontrollforskriften. Mattilsynet har valgt å beholde internkontrollforskriften for å holde på systemkravet fordi HACCP ikke er et direkte systemkrav.

 

Metode for HACCP-analyse

 

Følgende metode er benyttet for HACCP-analyse:

  1. Utarbeide flytskjema

  2. Beskrive produksjonsprosess

  3. Liste opp relevante farer i tabell

  4. Vurdere hvilke styringstiltak/forebyggende tiltak som gjelder i det enkelte trinn

  5. Vurdere sannsynlighet og konsekvens i henhold til tabellene under

  6. Beregne risiko

  7. Fastsette grunnforutsetninger, kontrollpunkt og kritiske kontrollpunkt

HACCP

bottom of page